lördag 4 juni 2016

TrädgårdskalasTrädgårdskalas.
För att fira. Att nio år har gått och ungen går ut skolan utan en dag i skolan. Frihet. Lugn. Och tillförsikt. Det här går bra.
Nu väntar sommarjobb. Teater. Och distansutbildning.
***

Nu, hörrni. Nu är jag klar.
Idag var sista mötet med min kontakt från Ghs. Jag har lämnat in den sista portfolion med mitt skolarbete. Massa kul arbete som jag inte ångrar en sekund att jag har gjort. Men jag gjorde det för att inte bara för att jag ville utan också för att skolan skulle vara nöjd och se att jag lär mig saker.
Men nu är jag klar. Jag har gått ut grundskolan utan att ha gått i skola en enda dag (Okej, jag hälsade på under projektveckor i en fantastiskt kul skola i Västerås där min bff går men det räknas inte.). Och det betyder att nu är jag helt fri att lära mig vad sjutton jag vill utan att behöva visa allt för skolan eller följa en läroplan. Det var hit vi siktade när vi bestämde att jag inte skulle gå i skolan.
Det var på grund av hemundervisningen som vi blev tvungna att flytta från Sverige till Åland. Fast det blev ganska bra ändå. Först var det jättekonstigt men nu när jag är klar med skolan känns det ändå helt rätt.
Nu är jag alltså helt fri och klar med grundskolan. Till hösten börjar jag gymnasiet, i en skola på distans från USA som jag går hemifrån.
Det är lite svårt att smälta det hela men jag är jättestolt över mig själv för att jag har klarat det här, och tacksam till morsan och farsan för att de finns här för mig. Och mina brorsor förstås.
Men jag hade såklart inte tänkt sluta lära mig saker bara för att jag är klar med grundskolan. Tvärt om, nu mer än någonsin ska jag verkligen utforska det jag är intresserad av. Det blir helgrymt.
Nu ska jag påbörja nästa projekt - att bli lantråd. Dessutom ska jag grubbla över en bok och imorgon ska jag repa med det bästa bandet någonsin. Allt är precis som det var igår men ändå helt olikt.
PS: Om nån träffar Jan Björklund, hälsa honom att det går alldeles utmärkt att överleva utan skolan.
/Lukas 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar