söndag 12 mars 2017

Helsingfors


Tar en resa till Helsingfors. Huvudstaden. För att hitta den stora skejthallen. Och äta buffé på båten.
Packar sent på kvällen. Väntar och väntar. Och ger oss av. Kliver på färjan mitt i natten. Hittar hytten och packar upp litegrann. Hemmastadda. Böcker med. Och matsäck. Läser en stund och somnar till maskinljud och vågor. Vaknar på andra sidan vattnet. Utanför ett kallt Helsingfors. Möts av dimman som ligger tät i hamnen. Kliver av. Ser gränsvakter leta efter illegala. Men hur kan en människa vara illegal? Sug i maggropen. Lite kallare ändå.
Promenerar i de gamla kvarteren i hamnen. Mot stan. Och spårvagnen. Hittar rätt hållplats. Och har lite tid i stan innan skejthallen öppnar.  Går på bokhandeln. Stor. Fylld av böcker. Finska. Svenska. Engelska. Letar bland hyllorna en stund.
Går på spårvagnen. Vallila. Böle. Industriområde. Irrar en stund i rätt kvarter. Utan att hitta rätt. Frågar om vägen. Hittar. Framme vid resans första stopp.
Timmar i skejthallen. Tills skejtungarna är alldeles trötta.
Äter matsäck och ger oss av mot stan igen. Går en stund i de trista affärskvarteren. Alldeles för rent. Trist. Dyrt. Inga mörka små loppisar eller hembakta caféer i den här delen av stan. Går mot färjan. Tillbaka längs hamnkvarteren. Trötta. Vilar en stund i hytten medan båten lägger ut. Somnar. Vaknar lagom till resans nästa stopp. Buffén. Som han väntat, den unge gourmanden. Pratat om maten på buffén i veckor. Längtat. Äter oss alldeles mätta. Vissa av oss alldeles för mätta. Rullar ut ur restaurangen. Ner i bastun. Varma, tysta bastun. Ensam där. Barn i bubbelpoolen. Mamman i bastun. En lång stund. Innan det är dags att krypa till kojs. Läsa färdigt boken. Och sova en stund.
Men alldeles för kort. Mitt i natten. Och färjan angör Mariehamn. Resans slut. Till Vallila och tillbaka. Gryning. Trött mamma. Trötta ungar. En kopp té och så hemåt. Till pappan som väntar under varma täcken. Till Vallila och tillbaka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar